Hærdning af glas

Hærdning af glas
Nordisk Glas A/S har investeret i den nyeste teknologi indenfor glashærderi. Maskinen er også udstyret med den nyeste teknologi, hvor specielt det nye konvektionssystem gør det muligt at regulere varmen i ovnen under hele processen. Dette bevirker at vi kan udføre opgaver, som før end ikke var mulige.
Hærdet glas (Sikkerhedsglas) bliver mere og mere et lovkrav i mange lande. Dette gør sig gældende i vinduesindustrien og ligeledes til interiørglas.
Teknologien i dette anlæg gør det muligt at hærde de fleste typer af glas, her i blandt diverse belagte glastyper.

Hærdeprocessen
Processen hvormed glas hærdes, er reelt såre simpel. Glasset ”bages i ovnen”, som har en temperatur på ca. 700 grader og nedkøles med luft under tryk. Chokkølingen som glasset bliver udsat for efter opvarmningen i ovnen, kan have en kapacitet på 100.000 m3 luft i timen, og konvektionen til styring af varmen kræver tilførsel af minimum 20 grader varm luft fra kompressor i 8 bars tryk, med en kapacitet på 6,3 m3 pr. minut.
Hærdeprocessen gør, at glasset opnår en brudstyrke der er 7 gange stærkere end før hærdning.

Anvendelse
Hærdet glas kan bruges til et utal af forskellige formål. Fælles for dem er et krav om en glasløsning, der har større modstandsdygtighed overfor temperatur og tryk end ubehandlet glas. Hærdet glas har den fordel at ved brud, vil glasset granulere i små uskarpe granulater, hvilket medfører at det ikke er muligt, at skære sig på glasset. Ydermere medvirker hærdningen til, at glasset kan klare et større tryk før glasset sprænges.

Specifikationer
Hærdet glas tåler temperaturforskelle op til 250 grader, mens ubehandlet glas tåler op til 40 grader. Hærdet glas er derfor særdeles velegnet, hvor almindeligt glas revner grundet udsving i temperaturen.

Varmeforstærket glas
Vores nye teknologi gør det nu også muligt at vi, som en af de få i Danmark, kan tilbyde varmeforstærket glas.
Varmeforstærket glas en proces, hvor der indbygges svagere spændinger sammenlignet med hærdet glas. Glasset sprænger/revner som almindeligt ikke hærdet glas, men indbygges glasset i en lamineret konstruktion, vil glasset opnå en vis form for stivhed, selvom glasset er brudt.

Krav til glasset før hærdning
Al forarbejdning af glas, herunder tilskæring, hulboring, udskæring til beslag og kantbearbejdning, skal foretages inden hærdeprocessen, idet hærdet glas ikke kan forarbejdes.

Kvalitetsstemplet – CE mærket
Vi stempler det hærdede glas efter ønske, med keramisk maling, der bliver brændt fast i glasset i forbindelse med hærdningen, farven er hvid, og teksthøjden er 2 mm.